AB

Happy,Mid,Adult,Female,Florist,Using,Laptop,At,Counter,In

E-commerce betalingen

Betalingsverwerking is een essentieel onderdeel van elke e-commerce operatie. Het stelt online retailers in staat om betalingen van klanten te accepteren voor producten en diensten die online worden aangeboden. In deze gids bespreken we de basisprincipes van betalingsverwerking voor e-commerce, inclusief de belangrijkste betalingsmethoden, beveiliging, betalingsgateways en de stappen om een betaling te verwerken.

Belangrijke Betalingsmethoden

1. Creditcards

Creditcards zijn een van de meest populaire betalingsmethoden in e-commerce. Klanten kunnen betalen met creditcards zoals Visa, MasterCard, American Express en Discover. Het verwerken van creditcardbetalingen vereist een betalingsgateway.

2. Debetkaarten

Debetkaarten werken op een vergelijkbare manier als creditcards, maar het geld wordt direct van de bankrekening van de klant afgeschreven. Bekende debetkaartsystemen zijn Maestro en Visa Debit.

3. Digitale Portemonnees

Digitale portemonnees zoals PayPal, Apple Pay en Google Wallet winnen aan populariteit. Ze bieden een snelle en gemakkelijke manier om online te betalen zonder creditcardgegevens in te voeren.

4. Bankoverschrijvingen

Sommige klanten geven er de voorkeur aan om via een bankoverschrijving te betalen. Dit is meestal een langzamere betalingsmethode, omdat het tijd kost voordat de betaling wordt verwerkt.

5. Contant bij Levering (COD)

Bij deze methode betaalt de klant pas wanneer het product wordt geleverd. Dit kan handig zijn voor klanten die terughoudend zijn om vooraf te betalen.

Betalingsbeveiliging

Betalingsbeveiliging is van het grootste belang om de gegevens van klanten te beschermen. E-commerce websites moeten voldoen aan strikte beveiligingsnormen, zoals de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS). Enkele best practices voor betalingsbeveiliging zijn:

 • Gebruik van SSL-certificaten voor versleutelde gegevensoverdracht.
 • Opslag van klantgegevens op een veilige, versleutelde server.
 • Regelmatige audits en beveiligingsupdates.

Betalingsgateways

Een betalingsgateway is een technologische oplossing die betalingsinformatie veilig doorgeeft tussen de e-commercewebsite en de bank van de klant. Enkele bekende betalingsgateways zijn Stripe, PayPal, Authorize.Net en Square. Het kiezen van de juiste betalingsgateway is cruciaal, omdat het de snelheid en veiligheid van betalingsverwerking beïnvloedt.

Het Verwerken van een Betaling

Het proces van het verwerken van een betaling in e-commerce omvat meerdere stappen:

 1. Klant plaatst een bestelling: De klant kiest producten of diensten, voegt ze toe aan de winkelwagen en gaat naar het afrekenproces.
 2. Invoeren van betalingsgegevens: De klant voert betalingsgegevens in, zoals creditcardinformatie, naam en adres.
 3. Verzenden naar de betalingsgateway: De betalingsgegevens worden naar de betalingsgateway gestuurd voor verwerking.
 4. Verificatie: De betalingsgateway verifieert de betalingsgegevens en controleert de beschikbaarheid van voldoende fondsen.
 5. Transactiegoedkeuring: Als de betaling succesvol is, geeft de betalingsgateway een goedkeuringsbericht terug aan de website.
 6. Bestelverwerking: De e-commercewebsite verwerkt de bestelling, genereert een ontvangstbewijs en stuurt een bevestiging naar de klant.
 7. Overdracht naar de bank: Het geld wordt van de rekening van de klant afgeschreven en overgemaakt naar de bankrekening van de handelaar.
 8. Afsluiting: De betalingstransactie is voltooid.

Conclusie

Betalingsverwerking is een cruciaal onderdeel van e-commerce. Het biedt klanten gemak en veiligheid bij het afrekenen van producten en diensten online. Door de juiste betalingsmethoden te kiezen, te investeren in beveiliging en gebruik te maken van betrouwbare betalingsgateways, kunnen e-commercebedrijven succesvolle transacties mogelijk maken en het vertrouwen van hun klanten opbouwen.

Deel dit artikel
Open chat
1
Hallo
Hoe kan ik je helpen?